
Już 8000 lat temu w Chinach hodowano karpie
18 września 2019, 11:55Na stanowisku Jiahu w chińskiej prowincji Henan znaleziono dowody, że już 6200 lat przed Chrystusem tamtejsi mieszkańcy mogli prowadzić hodowlę karpia. Porównując profile selekcji gatunków, długość ciała oraz szczątki ryb z Jiahu z podobnymi znaleziskami z Azji Wschodniej oraz z danymi z współczesnych hodowli naukowcy doszli do wniosku, że akwakultura karpia pojawiła się w Jiahu w latach 6200–5700 przed naszą erą

Matematycznie najlepsza strategia poszukiwania pożywienia jest ewolucyjnie wbudowana w zwierzęta
15 czerwca 2020, 05:04W laboratorium Jimeny Berni w Sydney larwy muszek owocówek przemieszczają się w szalkach w poszukiwaniu jedzenia. Uczona wie, że larwy są wiecznie głodne i gdy tylko mogą poszukują pożywienia. Jednak w przypadku tych akurat larw sam sposób poszukiwania żywności był zaskakujący

Naukowcy zbadali, kiedy w Polsce najłatwiej o kolizję z łosiem
11 lutego 2021, 05:26Jeszcze dekadę temu łosie występowały niemal wyłącznie na wschodzie Polski; dziś można je spotkać niemal w całym kraju. Ich najbardziej liczne populacje nadal są obecne w Polsce wschodniej i północno–wschodniej. Wypadkom drogowym z udziałem łosi przyjrzeli się naukowcy z Instytutu Biologii Ssaków PAN, Uniwersytetu w Białymstoku i Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Pandemia COVID-19 zmieniła wzorce występowania innych wirusów
1 czerwca 2022, 06:15Pandemia COVID-19 znacząco zmieniła wzorce zimowego występowania wirusów górnych dróg oddechowych w Australii. Jedne szczepy niemal wyginęły, w ich miejsce pojawiły się nowe. Naukowcy z University of Sydney ostrzegają, że w przyszłości może dojść do niespodziewanych powrotów starych szczepów.

Masa mięśniowa ze skórek jabłek
8 czerwca 2011, 10:49Kwas ursolowy, woskowa substancja występująca m.in. w skórce jabłka, ma na myszy zbawienny wpływ. Podczas eksperymentów gryzonie na diecie zawierającej tę substancję miały mniejsze komórki tłuszczowe. Dochodziło też u nich do zwiększenia siły i masy mięśni.

Interwencja dietetyczna odwraca związane z wiekiem pogorszenie pamięci
27 października 2014, 11:42Flawanole kakao odwracają związane z wiekiem pogorszenie pamięci u zdrowych starszych dorosłych.

Bonobo też cierpią na nadwzroczność
8 listopada 2016, 12:09W miarę jak się starzejemy, coraz gorzej widzimy z bliska. Okazuje się, że ten sam proces zachodzi u bonobo, naszych najbliższych krewnych. Jak dowiadujemy się z najnowszego numeru Current Biology, postępujący z wiekiem rozwój nadwzroczności u bonobo można zauważyć, gdy iskają one partnera

Diagnostyczne fraktale
29 grudnia 2016, 13:21Analizując dzieła artystów, można wykryć wczesne symptomy chorób neurodegeneracyjnych.

Przydatne grafenowe zakłócenia
28 kwietnia 2010, 07:46Grafen, czyli jednoatomowa warstwa węgla to obiecujący i wszechstronny materiał: węglowe nanorurki, szybkie układy elektroniczne, superwytrzymałe materiały. Potrzeba jednak jeszcze wielu badań nad jego właściwościami, do jednego z nich wykorzystano efekt mory, czyli pospolite zakłócenia.

Nowe nieznane zjawisko fizyczne przyspieszy komputery?
16 maja 2011, 11:20Jeszcze w latach 90. ubiegłego wieku producenci procesorów rywalizowali ze sobą, prześcigając się taktowaniu układów coraz szybszymi zegarami. Jednak od 10 lat prędkość zegarów praktycznie nie uległa zmianie. Zwiększanie częstotliwości ich pracy oznacza bowiem znaczny wzrost temperatury układu i problemy z jego schłodzeniem.